dijous, 2 de desembre del 2010

L'arxiu municipal passa per l'escàner

Els municipis sempre han tingut problemes a l'hora de gestionar correctament els seus fons històrics. Els arxius requereixen un lloc específic per conservar el patrimoni documental, professionals (documentalistes, conservadors, restauradors...) preparats i un correcte funcionament que permeta a investigadors i qualsevol interessat consultar-los sense problema. Amb l'arribada de les noves tecnologies, molts arxius estan passant pels escàners per digitalitzar-se. D'aquesta manera es guanya en accés a la informació i el document original no pateix pel seu ús. A més a més, en cas de pèrdua de l'original, sempre roman la versió digital per a que no siga irremediable.

Per això, i quan no fa ni tres mesos dels papers del Jutjat que volaven pel carrer Major, és una bona notícia que el consistori benicarlando haja digitalitzat les milers i milers d'actes municipals del darrer segle i mig. En total, són 35.222 documents d'informació municipal compresa entre 1841 i 1948, en el cas dels llibres d'actes, i entre 1924 i 1982, en el cas de la Comissió Municipal Permanent. Cal recordar que els documents anteriors a 1841 es van perdre sobretot durant les Guerres Carlistes del segle XIX.

Aquesta acció s'inclou dins del projecte de catalogació i digitalització del patrimoni municipal de la ciutat, que es fa a tres bandes entre l'Ajuntament, la Diputació i la Universitat Jaume I. Ara, es preveu que es puga accedir pel web institucional, així com el trasllat físic de l'arxiu a l'edifici administratiu del Doctor Pera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada