dimarts, 30 de novembre del 2010

El Centre d'Estudis del Maestrat organitza una exposició de Cartes Pobles

Les Cartes Pobles eren uns documents de l'època medieval. En el moment en què la Corona d'Aragó avançava cap el sud, conquerint terres del que seria el Regne de València, anava concedint privilegis a grups de població. La idea era que aquests privilegis atraurien a nous residents, que repoblarien zones poc habitades.

En molts dels casos del Maestrat, la Carta Pobla és un autèntic certificat de naixement del lloc o de la vila. Per exemple, la de Benicarló es data del 14 de juny de 1.236, i ens indica que Jaume I donava a 30 repobladors les terres de l'alqueria àrab de Beni-gazlum, dins del terme del Castell de Peníscola.

I com a Benicarló passa a altres viles del Maestrat de Montesa. Ara, el Centre d'Estudis del Maestrat ha recollides les Cartes de Poblament de les nostres terres per configurar una panoràmica d'estos documents. Es va presentar a Rossell a les passades Jornades que celebra l'entitat cultural, i estos dies roman a Benicarló, en la seu del CEM, que ocupa l'edifici de l'antiga presó.

La mostra es basa en els treballs del professor de Filologia de la Universitat de Barcelona, Pere-Enric Barreda. Barreda havia començat a treballar en les Cartes Pobles. Arran de la celebració del 750 aniversari de la Carta de Benassal, el CEM i l'investigador van plantejar ampliar l'estudi a tota la demarcació. A més a més, amb les reproduccions i les dades obtingudes s'ha editat un llibre per conèixer encara millor aquest paper, fonamental en la nostra història, i que, per desgràcia, en molts casos no es conserven els originals fora d'Arxius Històrics. La seua tasca de filòleg ha estat crucial per traduir el text original, redactat en una mescla de llatí i romanç, farcit de topònims que en molts casos es desconeix a que es refereixen, com el benicarlando Tossal de les Figueres.

L'Ajuntament de Benicarló, al seu web, té material relacionat amb la nostra Carta de Poblament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada