diumenge, 23 de gener del 2011

Carxívors i carxívores

De nou, Benicarló fa olor de carxofa. El flaire torrat d'aquest vegetal impregna l'atmosfera cadufera com cada acaballes de gener, allargant Sant Antoni i fent boca, mai millor dit, de la següent cita gastronòmico-festera: les Falles i la seua setmana de torradores al carrer.

Vist en perspectiva, impressiona com un esdeveniment sorgit del no-res es consolida com una cita lúdica quasi fixa en el calendari del bon benicarlando, farcida d'activitats que s'escapen del que és només menjar. La d'enguany, 2011, suma 18 edicions de Festa de la Carxofa, i la Denominació d'Origen, segell de qualitat de l'horta cadufera, es va donar al 1998. Fa dos dies com aquell qui diu. De ben segur els nostres avantpassats no es creurien que una planteta amb la qual a penes comerciaven hi donaria tant de joc.

Tampoc és estrany, però. Fins i tot, era necessària una celebració d'aquesta mena. En aquest poble, som de bona taula, només cal fer-hi una ullada a la quantitat i qualitat d'establiments on fer un mos, o les desenes de receptes que es passen de generació en generació i que no perdonen ni carn, ni peix ni vegetal. Amb tot, encara ens mancava un punt de trobada gastronòmic, una festa on el menjar siguera el protagonista. La carxofa, a les postres, ha estat l'excusa que buscàvem.

I és que, tot i que s'aprofita la Festa per promocionar bars i restaurants, els carxívors i les carxívores ja han apanyat els seus moments per fer la torrada al carrer o per a la macro-degustació als carrers del centre. Fem poble mentre omplim la panxa. De passada, ho juntem amb esports, amb caminades i fins i tot amb una concentració d'autocaravanes. I això, encara la pujada del turisme gastronòmic, pocs llocs ho tenen.

Podeu trobar el programa de la Festa de la Carxofa 2011 en aquest enllaç:
http://www.ajuntamentdebenicarlo.org/r2h/files/9143.pdf?g_idioma=v

I tot el que cal saber sobre la Carxofa de Benicarló en aquest altre:
http://www.alcachofabenicarlo.com/ca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada