dissabte, 21 de gener del 2012

"Peñíscola" en els documents oficials del Regne d'Espanya: de la Gazeta al BOE

Re-arranquem La Samfaina amb una curiositat històrica que hem trobat per la Xarxa, concretament al bloc Pruebas Herramienta de Documentalista, en el que han publicat un recopilatori de les vegades que hi apareix citada la ciutat de Peníscola en el diari oficial espanyol, des de la Gazeta fins l'actual BOE, en el període comprés entre 1711 i 1958. Desconeixem si és un recull exhaustiu o es redueix a l'aparició de la paraula clau "Peñíscola", però tot així, ens deixa alguns apunts curiosos en aproximadament una cinquantena d'entrades, acompanyades d'un enllaç per veure tot el document oficial.

Així, el primer comentari hi surt en 1711, en plena Guerra de Successió, a penes quatre anys després de la Batalla d'Almansa. Concretament del 12 de maig, en el qual només s'indica que unes embarcacions fan el viatge des de Cadis fins la Ciutat en el Mar.

A l'altra banda, de nou al maig, però amb 247 anys de diferència, l'Estat franquista declarava a l'ajuntament peniscolà "dispensado de la aportación reglamentaria para la construcción de edificios escolares."

L'article-recopilatori sencer es pot llegir clicant en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada