dilluns, 22 de novembre del 2010

Cultivar en safata

Eixa és la traducció literal de la paraula "bonsai", un art que va desenvolupar-se fa més de mil anys a l'Orient Llunyà. No serà fins al 1878 quan arribe al continent europeu, aprofitant les Exposicions Universals de París i de Londres. Poc més d'un segle després, el bonsai és una de les aficions més consolidades a les nostres terres, amb associacions com la de Benicarló.

Els arbres dels cossiets tornen de nou a ser els protagonistes d'una exposició. Aquesta setmana, a partir del dijous, el Mucbe acull la Mostra de Tardor, una iniciativa plenament consolidada, que suma ja setze edicions.

Ara bé, per gaudir al màxim d'aquestos arbres, cal anar una miqueta preparat de casa. No són només la gràcia d'arbrets, sinó, sobretot, veure com capten amb les seues formes l'harmonia i l'equilibre, tan propis de la filosofia oriental. Com es pot veure en la Viquipèdia, a més a més, cada forma del vegetal té el seu propi nom original: chokkan per als drets com un pal, fukinagashi per als escolpits pel vent... La cosa és complica encara més si posem pel mig les categories per espècie o per mida, o fins i tot complements que milloren la composició. Pedres o cossiets sumen en aquest mil·lenari art que entremescla el bon fer amb les plantes amb el sentit artístic del cuidador del bonsai.

I un afegitó: Vinaròs News informa que el benicarlando Xavier Redon ha estat present a la Bienal de Bonsai de Pàdova, a Itàlia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada